Barnets første mobiltelefon: Hvornår er tiden rigtig?

Noget, der kan fylde meget mentalt for forældre til børn i de mindre skoleklasser, er spørgsmålet om, hvornår barnet må få sin første mobiltelefon – måske endda med eget abonnement. Mobiltelefonen fik først for alvor sit indtog i Danmark i 90’erne, og mange vil nikke genkendende til, at den især ældre generation måske endda stadig har en fastnettelefon i hjemmet. For nogle læsere af denne artikel var det ikke en valgmulighed som barn overhovedet at have en mobiltelefon. Ingen af os havde i hvert fald en smartphone med alle de muligheder – og bekymringer – den bringer med sig.


Tiderne har ændret sig
For blot 20 år siden var der ikke mange børn, der havde muligheden for at ringe eller SMS’e til mor eller far på vej hjem fra skole. Og det er faktisk netop i skolen, at behovet for at have en mobiltelefon er opstået. For når nu Ida eller Oscar har en splinterny smartphone med Pokémon Go og Youtube, hvornår må jeg så få én? Denne dialog mellem barn og forældre opstår pludselig en dag i de fleste hjem. Og så bliver man som forælder tvunget til at tage stilling. Ikke kun om hvornår – men også under hvilke præmisser.

Det synes vi danskere
Men hvor gamle er børn i det hele taget i Danmark, før de får lov? Mobilselskabet Greentel, som bl.a. tilbyder mobilabonnementer til børn, foretog for nylig en rundspørge på Facebook, hvor de bad folk om at tilkendegive deres holdning til, hvor gammelt et barn som minimum bør være, før de må få en mobiltelefon med abonnement. På få dage havde hundredvis svaret.

Resultatet af undersøgelsen viste, at vi danskerne synes, at barnet i gennemsnit bør være 8,8 år gammelt. Line Tarp, direktør hos Greentel, fortæller: ”Det startede som en almindelig facebook-konkurrence, men vi kunne mærke at det her var et emne, der virkelig optog folk. Svarene rakte langt ud over blot et tal. Og folk kom generelt med rigtig gode input og relevante synspunkter. Det bunder jo i, at vi som forældre selvfølgelig er meget opmærksomme på, at skabe de tryggeste rammer. Ikke kun for vores børn, men i dén grad også for os selv”.

Det handler om tryghed
Facebook-tråden blev hurtigt til et forum, hvor folk tilkendegav deres stærke holdninger til emnet. Besvarelserne bar tydeligt præg af, at voksne generelt ønsker, at begrænse børns tidsforbrug på mobilen.
Greentel-direktør Line Tarp fortsætter: ”De fleste af os er jo vokset op uden mobil, og klarede os ganske glimrende. Derfor ønsker vi ikke at børnene spilder tiden. Men vores lille studie viste også, at det i dag ikke kun handler om alderen – men mere om behovet. Mobiltelefonen er blevet et trygt redskab for både barn og forælder, og for nogle er det smart at kunne fortælle hvor man er, om man kom godt frem til sin legeaftale, eller at man måske er forsinket på vej hjem. Det skaber tryghed, og det er noget af det positive, der er kommet med nutidens teknologi.”

Køb et billigt børneabonnement hos Greentel her>>

Undervis barnet
At tiderne har ændret sig, er svært at fornægte. Men med nye muligheder følger der som regel også forpligtelser – og det gælder i dén grad også i forhold til børns brug af mobiltelefonen, som i dag lige så meget er en computer i miniformat.

”Som forældre bliver vi simpelthen bare nødt til at forklare vores børn om den verden, vi åbner døren til, når barnet har en mobiltelefon med adgang til internet og apps. Sproget kan være grimt på nogle medier, og beskeder sendt digitalt kan være lette at fejlfortolke. Så vi skal afsætte tiden til at lære vores små at navigere i den her verden.” siger Line Tarp.

Greentel tilbyder bl.a. billige børneabonnementer, hvor netop trygheden er i fokus. Har man abonnement hos Greentel, kan man altid ringe til mor eller far – også selv om éns taletid en måned er opbrugt. Samtidig får forældrene styringen og overblikket over barnets mobilabonnement, så kontrollen over forbruget forbliver hos forældrene, selv om mobiltelefonen tilhører barnet selv.

Prisen for Greentels mest populære børneabonnement er 48 kr. pr. måned for 1 times tale og 1 GB data, samt fri SMS og MMS. Det koster 0 kr. i oprettelse og der er ingen binding.
Køb et billigt børneabonnement med gratis oprettelse hos Greentel her>>